14 Ekim 2009 Çarşamba

Her Dinin Resmi Tatili Olsun

Almanya'da azınlıklar kendi dini bayramlarında da okulların tatil edilmesini istiyor. Fikri ortaya atan Türk Derneği'ne Yahudi Derneği destek veriyor. Türklerin Ramazan ve Kurban Bayramlarının tatil olması talebine, Yahudiler de kendi dini günleri olan Yom Kippur'da okulların tatil olmasını diliyor.

Özellikle Yom Kippur Günü'nde yahudilerin yaklaşık 26 saat boyunca yemek yemesi, bir şey içmesi (burası bildiğimiz orucun 26 saate çıkarılmış hali), parfüm kullanması, sex yapması (wikipedia diliyle "cinsel münasebette bulunması"), çalışması, elektronik eşyalar kullanması, ateş yakması, deri ayakkabı giymesi  vs. yasak olduğundan mini mini öğrenciler bugün zorla günaha giriyorlar. Aslına bakılırsa dini inanca saygı gösteriyorsa bir devlet, gayet mantıklı bir istek çünkü kendi inançlarına göre adamlar o gün çalışmamak zorunda.

Almanya'da azınlıkların dini bayramlarında da okulların tatil olması daha önce de dile getirilmiş. 2004'te Yeşiller Partisi'nden milletvekili Christian Ströbele islami bayramlarda okulların tatil edilmesi önerisinde bulunmuş ve bu son iki önerinin çıkış noktası olarak kendini gösteriyor gayet mütevazi bir şekilde (Birinç! Birinç!)


Bir de kendi ülkemize bakalım, hangi azınlıkların dini bayramlarını kutluyoruz, resmi tatil  olarak ilan ediyoruz? Bilindiği gibi bizde okul tatil eden bayram yok, tüm devlet kurumlarını tatil eden bayramlar, özel günler var. O yüzden Türkiye basımı bir takvime bakmak yeterli olacaktır diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

İşte ülkemizin resmi tatilleri:

2009 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ

TATİL GÜNÜNÜN İSMİ
SÜRE
GÜN
YILBAŞI
1 GÜN
1 OCAK
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
1 GÜN
23 NİSAN
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ
1 GÜN
1 MAYIS
ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
1 GÜN
19 MAYIS
ZAFER BAYRAMI
1 GÜN
30 AĞUSTOS
RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ
1/2 GÜN
19 EYLÜL
RAMAZAN BAYRAMI
1. GÜN
20 EYLÜL
RAMAZAN BAYRAMI
2. GÜN
21 EYLÜL
RAMAZAN BAYRAMI
3. GÜN
22 EYLÜL
CUMHURİYET BAYRAMI
1,5 GÜN
28 EKİM
29 EKİM
KURBAN BAYRAMI AREFESİ
1/2 GÜN
26 KASIM
KURBAN BAYRAMI
1. GÜN
27 KASIM
KURBAN BAYRAMI
2. GÜN
28 KASIM
KURBAN BAYRAMI
3. GÜN
29 KASIM
KURBAN BAYRAMI
4. GÜN
30 KASIM

Bu ülkedeki azınlık dinler için din sanırım Almanya'dakilerin dinleri kadar değer taşımıyor kimse sesini çıkarmadığına göre... Belki Almanya'da böyle bir kanun kabul edilirse biz de kabul etmiş sayılırız, ne de olsa senelerdir göbeklerimiz birbirine bağlı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili fikrinizi beyan etmek için lütfen ilgili alanları doldurunuz.