30 Eylül 2009 Çarşamba

Koskoca Amerika'sın, Küçüklerini Sev!


Newsweek dergisinin 24&31 Ağustos haftasında çıkan sayısında göz gezdirir iken Amerika'daki küçük işletmeler/serbest meslekle iştigal edenler üzerine yapılmış bir istatistik, bu istatistiğin diğer ülkelerinkiler ile de bir karşılaştırması olduğunu farkettim. Durumun acayip olarak tanımlanabileceğini düşünerek buraya taşıdım (Resim size görme sorununa sahip olduğunuzu hissettiriyorsa buraya tıklayarak rahat bir nefes alabilirsiniz).

Bu köşeyi okuyunca koskoca kıtanın küçük işletmeleri barındıramadığını üzülerek gördüm. Meğer Amerika büyük seviyor, küçüğe burun kvırıyormuş, ne yazık. Amerika en fazla serbest meslek sahibi oranına sahip iki ülke olan Yunanistan ile İtalya'yla kıyaslandığında bu ülkelerden 5 kat daha az serbest meslek sahibi insana sahipmiş.

Küçük imalathane/üretici bakımından kıyaslandığında ise "gelişmiş" ülkeler arasında bu türdeki firmalara en az sahip üçüncü ülke imiş.

İçim karardı, gözlerimden yaş geldi. Neyse, devam...

Yine gelişmiş ülkeler arasında küçük AR-GE firmalarına en az sahip üçüncü ülke olarak listelerde boy gösterirken, bilgisayar destekli hizmet veren küçük işletmeri barındırmada da sondan ikinciymiş kendileri.

Halbuki küçük işlerle, işletmelerle paranın dibine vurmak hiç de zor değil bilindiği üzere. Bu listeyi 'muhtelif yerlerinden ter dökerek geçinmeye çalışan küçük işletmeler' olarak başlıklandırmak gerek aslında.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili fikrinizi beyan etmek için lütfen ilgili alanları doldurunuz.