29 Aralık 2014 Pazartesi

epub Dosyalarının DRM Şifresini Kaldırma

Idefix.com gibi sitelerden yani internet üzerinden bilmiyorum e-kitap alıyor musunuz, ben alıyorum ve bu konuda bir okuyucu olarak bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldım.
İlk olarak Idefix size acsm uzantılı bir dosya indirtiyor. E-kitap açıklamasında Idefix dosyayı epub olarak belirttiği için bu dosya uzantısını görünce epey şaşırdım, kısa bir araştırma sonrasında bunun Adobe Content Server Message File açılımına sahip olduğunu ve PC ya da Mac OS ile açmak için Adobe Digital Editions programına sahip olmak gerektiğini öğrendim.

Bu programı indirdiğinizde ve acsm uzantılı dosyayı açtığınızda direkt olarak server'dan epub dosyası çekiliyor sisteminize, daha sonra buradan açıp açıp okuyabiliyorsunuz.



Bilgisayar başından okumak için hiçbir sıkıntımız kalmadı, peki ya "Tabletten okumak istiyorum" dersek durum ne?

24 Kasım 2014 Pazartesi

Android İçin Nokia Z Launcher Yükleme

Selam Dostlar!

Bir gün daha geçmiyor ki bir uygulamanın kullandığımız telefonu desteklediği söylemesine rağmen, Google Play Store'da bunun tam aksini görmeyelim.

Z Launcher, Nokia tarafından şimdilik popüler olan birkaç Android telefona çıkarılan çok sade ve kullanımı pratik bir Launcher programı. 

Launcher nedir? Android telefonunuzun ana ekranını değişik özellikler, temalar ile bezeyen programlara launcher deniyor. "Launch" kelimesi İngiliz dilinde "Başlatmak, çalıştırmak" anlamına geliyor, hatta roketlerin fırlatılmasında da "launch" fiili "fırlatmak" anlamında karşımıza çıkmakta, tabii bunun konumuzla bir alakası yok. Sözün kısası launcher, programları çalıştırmada bize yardımcı olan, yazılımcının keyfine göre değişik temalarla da gelebilen bir ana ekran (home screen) yazılımıdır.




20 Kasım 2014 Perşembe

Merhaba

Merhaba!

Epey zaman oldu yazmayalı, oldukça uzun bir zaman hem de... Bu uzun zaman zarfında içimden ne kinaye yapmak geldi ne de herhangi bir şey paylaşmak, dostlar. Twitter'da bile sadece okumak için varım gibi bir şey söz konusu.

Yaptığım şey genellikle bana komik gelen garip şey ve olayları iyice ağdalayarak burada yazıya dökmek (eğer teknolojik bir yazı yazmıyorsam). Bu yazmadığım zamanlarda ya bu garip şey ve olayların seyri değişti ya da ben çok değiştim, zira ülkedeki gariplikler iğrençliklerle bezeli olmaya başladı.

Benim bir şeyin dalgasını geçmem için onun saf haliyle zaten komik olması gerekir ki eğlenceli bir yazı olsun ben abartıyı da ekleyince, ama tespit ettiğim haller iğrençlik barındırdığından bir de ben abartı ekleyerek yazmak istemiyorum. Zaten istesem de siyasi amcalarımız iğrençliği de abartarak o işi de üstleniyorlar...

Kendimi üzgün hissediyorum bloğu açıp aylar öncesi yazımı görünce, işten güçten yazacak vaktimin olmadığı hallerde de üzülüyordum ama gözümün önünde olan acayiplikleri yazmak içimden gelmeyince daha bir üzülüyorum.

Benim bu blogta işim olgunun mizahını yazmak elimden geldiğince, durumu ve öznelerini aklım ve kalemim yettiğince iğnelemek. Bulduğum "çok acayip şeyler"in üzerinde durmak canımı sıktığından biraz uzak kaldım ama bu melankolik ve saçları gözünü kapatan emo-vari durumdan elimden geldiğince çabuk sıyrılıp daha sık yazacağım.

Sayfa trafiğine bakıp da aşağı yukarı yüz kişinin her gün eski sayfaları okuması benim hayvanlığıma ve bir silkilmeye (kelimenin kilit noktasındaki "l" harfini lütfen itina ile okuyun) ihtiyaç duyduğuma delalettir diyor ve daha sık görüşmeyi diliyorum.

(İçimden mani ile bitirmek geldi, demek ki yazı ilkokul seviyesinde. Şahane!)




Arz ederim!


2 Haziran 2014 Pazartesi

Babalar Günü Ne Zaman? (2014)

Arkadaşlar, malum babalar günü yaklaşıyor, sizi Milliyet.com'un yaptığı gibi 

2014 yılında Babalar Günü hangi güne denk geliyor? 
Babalar Günü hangi tarihte? 
Babalar Günü ne zaman ortaya çıktı? 
Babalar Günü ilk ne zaman kutlandı? 
Babalar Günü tarihçesi ve en güzel mesajlarıyla haberimizde. 
2014 Babalar Günü ile ilgili tüm ayrıntılar milliyet.com.tr'de 
2014 Babalar Günü En Güzel Mesajlar


ayrıntılarla spam'e boğmak istemiyorum. Babalar günü bu sene 15 Haziran'da (2014). Haziran'ın 3. Pazarı zaten, hesabı kitabı kolay.

Tüm babaların babalar günü şimdiden kutlu olsun, genç yaşta evlenip çocuk yapan arkadaşlarım da buna dahil. Allah yardımcınız olsun dostlar, yılda bir gün hediye almak için çekilecek çile değil.

Arz ederim!


1 Haziran 2014 Pazar

Bir Geek'ten Kimya Şakası

Geçen ayın en çok güldüğüm haberlerinden biri bu oldu; Amerika'da bir öğrenci okul yıllığına çok tatlı bir kapalı mesaj göndermiş:

"When the going gets tough just remember to Barium, Carbon, Potassium, Thorium, Astatine, Arsenic, Sulfur, Uranium, Phosphorus." 

Türkçe çevirisi "İlerlemek zorlaşınca sadece Baryum, Karbon, Potasyum, Toryum, Astatin, Arsenik, Sülfür, Uranyum, Fosfor'u hatırla".

Periyodik tablo ile şakasını süsleyen öğrencimizin bu mesajdaki elementleri sırasıyla periyodik tablodaki simgelere dönüştürdüğümüzde ortaya şu çıkıyor:

[Ba][C][K] [Th][At] [As][S] [U][P]

"Şu göte bi' el at / destek ver" gibi çevirirdim ben...

Öğrencinin hazin sonu ise önce okuldan uzaklaştırma almak olmuş, ki bu mezuniyetini etkiliyor. Fakat daha sonra okul yönetimi mezuniyetine yeşil ışık yakmış. 

Böyle parlak zekalı sayısalcıları bulmak zor, dostlar. 


26 Mayıs 2014 Pazartesi

Android Güncellemesi Almayan Telefonunuza Küsmeyin

Çağımızın geyiği "Teknolojiye de yetişilmiyor azizim" lafları biz tüketicilerin karınlarını doyurmuyor, dostlar. Kimimiz maaşından kimimiz harçlığından artırarak, kimimiz de kredi kartı borçları ile hüzünbaz hallere bürünerek edindiğimiz teknolojiye, sırf çok hızlı gelişiyor bahanesi ile en fazla 2 yılda bir para yatırmak zorunda kalıyoruz.

Bizim bu hallere düşüp kederlenmemize tek sebep gereğinden fazla Somatotropin (büyüme hormonu) salgılayan teknoloji değil elbette. Üreticiler her sene yeni bir ürün piyasaya sürmeye o kadar alıştılar ki, eski ürünlere gerektiği desteği vermez oldular. Telefon piyasasında bunların başını da Android işletim sistemli telefonları üretenler geliyor. 

Örneğin ben bir Samsung Galaxy S3 kullanıcısı olarak geçen haftalarda telefonuma Samsung tarafından artık Android güncellemesi gelmeyeceğini öğrendim. Telefonum Android 4.3'te sıkışıp kalmış, firma tarafından da yeni çıkan ürünlerini almaya zorlanan müşteriler arasına itilivermiştim.


Samsung'un hala daha donanımsal olarak güçlü olan bir telefona (Google'ın dediğine göre) eski sürümlerine nazaran daha az RAM kullanan Android 4.4'ü getirmemesi bu telefona sahip herkesi epeyce sinirlendirdi gözlemlediğim kadarıyla. Şirket'in sinirli müşterilerine açıklaması ise Google'ı yalanlayacak derecedeydi; "Samsung Galaxy S3 telefonları (1GB ram'a sahip olanları) Android 4.4'e yetersiz olduğu ve iyi bir performans sağlanamadığı için son güncellemeyi almayacaklar". Fakat asıl sorun ne bizim telefonumuzun yetersiz donanıma sahip olması, ne de Android 4.4'ün telefonlarımızı kasması. Sorunun aslı Samsung'un TouchWiz isimli arayüzü, ki bana kalırsa gelmiş geçmiş en kötü Android arayüzü sıralamasında en önde bayrak sallar.
Cyanogenmod

Uzun lafın kısası, bu haberi alır almaz uzun zamandır incelediğim ROM'lar (Android sürümleri) arasından CyanogenMod'u yüklemeye karar verdim. Bilgisi yetersiz olanlar için bu, telefonla gelen ve firmaların elden geçirerek birkaç değişiklik yaptığı sürümü (Stock Rom) kaldırıp yerine üçüncü parti geliştiricilerin ücretsiz olarak piyasaya sürdükleri sürümleri (Custom Rom) yüklemek anlamına denk geliyor. Yani bir nevi format atarak yeni bir işletim sistemi kurmak.
Stock Rom (Temsili)

26 Nisan 2014 Cumartesi

IFTTT: O Şöyle Olursa, Bu Böyle Olsun

IFTTT'yi eminim duymayanlar vardır, o yüzden ne olduğuyla birlikte ne işe yaradığını bir gözden geçirelim istedim.

IFTTT nedir? 
"IF This Then That", yani başlıkta da basitçe değindiğim gibi "O Şöyle Olursa, Bu Böyle Olsun" anlamına gelen yapının kısaltmasıdır.

Ne işe yarar bu IFTTT?
Günümüzde bilgiyi takip etmek oldukça zor olabiliyor malumunuz, IFTTT'yi size basit programlar yazarak bilgiyi sizin yerinize takip, kayıt, kontrol etme imkânı tanıyan bir mecra olarak düşünün. Sıfır programlama bilginizle çok basit ve kullanışlı programlar yazmanıza yardım ediyor bir anlamda. Twitter, Facebook, Google, instagram, Feedly ve daha birçok sosyal hesaplarınıza otomatik talimatlar vermenizi sağlıyor.


18 Nisan 2014 Cuma

Cuma Kapanışı

Siz de okul yıllarında dörderli sıra oluşturan arkadaşlardansanız, Pazartesi açılış ve Cuma kapanış merasimlerini çok iyi hatırlarsınız. Hatta benim gittiğim lisenin sadizmi ilke edinmesinden ötürü biz her gün sabah ve öğle vakitlerinde de dörderli sıra oluştururduk. Pazartesi ve Cuma'nın bizim için tek farkı, bu günlerde okul müdürünün 1 ila 2 saat arasında minik bir konuşma yapmasıydı, o kadar. Lise dediniz mi sıra bizden sorulurdu!

Lise yıllarımdan pek hoşnut olduğumu söyleyemem, kafa dengi 3-5 arkadaşımın olması dışında lise benim için yerel TV kanalı sıkıcılığındaydı. Çalışmak da ara sıra sıkıcı olabiliyor, lise kadar değil elbette ama bu sabah ofise girer girmez bir İstiklal Marşı patlattım. Henüz kimse gelmediği için eşlik eden de olmadı haliyle. Ardından da "abi ses vermeyi unuttum!" dedim kendi kendime ve ses verdim. "Koooğrrkmaaa!" 



Titre ;)



Arz ederim!


27 Mart 2014 Perşembe

İnternet Yasaklarını Nasıl Delebiliriz?

Twitter'a girmeyi bir şekilde öğrenip şu an sorun yaşamayanlar haricinde Twitter'a giremeyip orada paylaşılan alternatif erişim yollarından bir haber olan dostlar için güzel ve açıklayıcı hazırlanmış bir paylaşımı sizler için buraya bırakıyorum, malum YouTube da artık erişim dışında.




Arz ederim!

21 Mart 2014 Cuma

Yasaklarrr!!! #TwitterisblockedinTurkey

Arkadaşlar aslında Twitter 21 Mart 2014 tarihinin ilk saatlerinde yasaklanmadı, insanlarımızı yanlış yönlendiren bir bilgi kirliliği mevcut. Twitter'a girememizin asıl nedeni son zamanlarda beynimiz o kadar çok bilgi ile doldu ki (Egemen'in, Rıza'nın, Başbakan'ın, ve hatta Bilal'in bizi ilgilendirmeyen özel hayatları), artık biraz ara verip tabiri caizse RAM boşaltımına, beynimizi rahatlatma amacıyla ara vermemize imkân tanındı dersek durumu daha iyi anlatmış oluruz. 



Şaka bir yana Twitter'a düşecek bir bomba bekliyoruz. Bu bomba bize göre öyle büyük bir etki etmeli ki adam alelacele "Twitter'ı kapatın" diye emir vermiş olsun. Herhalde bir MOAB (Mother of all Bombs) gelecek diye ümidediyoruz. 

Bu arada zaten girenler paşa paşa Twitter'a giriyor, giremeyenler için çözüm;


  1. PC, tablet veya telefonunuzun DNS ayarlarını değiştirmek
    ya da, 
  2. Tunnelbear ve benzeri VPN programları kullanmak. Bunların mobil ve PC / MAC için destekleri mevcut.

Hepinizi yasaklı yerlerinizden öper, arz ederim!


10 Mart 2014 Pazartesi

Pembeye Çalan Kırmızı Başlı Kız

Otobüste karşılaşıyorum bu hatunla sürekli ve sürekli bir ürkmeye sevkediyor ruh halimi. Kırmızıdan pembeye çalmaya başlamış kafası değil ürkütücü olan, ne zaman otobüse binse suratını cama dönmesi beni korkutan.

Bunda ne var diyebilirisiniz ama ben çocukluğumda akvaryumlu evlerde büyüdüm. Özellikle dedemin sonradan kuşlara meyletmiş takıntısı o zamanlarda balıklardan ibaretti. Ayda bir o balıklar nedendir bilinmez ölür ve yerlerine aynı cinsten yenileri alınıp bırakılırdı akvaryuma. 


Babamın dayısı da onu bildim bileli balıklı akrabalarımdan biriydi. Fakat dedemin aksine babamın dayısı (kısaca biz de dayı derdik) balıklara olan bağlılığını hiç bozmadı. Işte bu adamın balıkları yüzünden hafif bir travma yaşadım balıklarla (bu ergenliğe kadar denizde misina ile saatlerce balık peşinde beklememe mani olmadi), aslında bu hafif travmanın pembeye çalan kafalı kızı görmeden farkında değildim. Bu hatun resmen dayımın akvaryumundaki çöpçü balığına benziyor. Suratı otobüs camına o kadar yakın ki sanki bir anda, ne olup bittiği anlaşılmadan oldu bittiye getirip, dudaklarını da halka yapıp cama yapıştıracakmış gibi geliyor.

Babamın dayısını hatırlamamla maruz kaldığım başka bir travmatik olay aklıma geldi şimdi. Bu olayın arkadaşlarıma nasıl ızdırap dolu dakikalar yaşatmama sebep olduğu beynime selektör yapıp duruyor. Bu da başka bir yazının konusu olsun. 

(İleride o yazıyı yazmazsam eğer en azından ipucu vereyim: meşhur el şakalarım)

12 Şubat 2014 Çarşamba

Yarim İstanbul'u Mesken mi Tuttun / Alıştın Cumshot'lara Beni Unuttun

Ülke tarihinin en tribal, en liseli ergen ve en kezban dönemini yaşadığımızı düşünüyorum son zamanlarda. En tribal zamanı diyorum, çünkü bir halt yediği bariz  insanlara halk bir suçlama yöneltince üste çıkmak için azarlama devreye giriyor. Politika yapmak halkın çobanlığını yapmak mıdır? Elbette değildir, fakat "Siz otlanmanıza bakın, biz hallederiz" cümleleri ile çobana ihtiyacı olmayan bir halkı geriyor bir çobanın Kangal'ına biat eden küçükbaşlar. 


En liseli ergen dönemi de yaşıyoruz bir yandan, eleştirilere maruz kaldıkça hırçınlaşıp "Sen görürsün benimle böyle konuşmak ne demekmiş!" edası ve nidalarıyla, Vizyonu ve Misyonunu sorsan "3Y'yi* ortadan kaldırmak" diyecek insanlar halkın ağzına terlikle vurma hakkını kendinde bulabiliyor. 

Ergen arkadaş grubunun lideri olarak arada "qanqa"larına ayar vermeler, ergenlik sinirini hocasıyla laf yarışına girerek sergilemeler ve her konuda daha iyi bildiğini göstermek için gereksiz şovlara kalkışmalar bunlara genel örnek olabilir sanırım.


Ortalık kezbanlıktan da geçilmiyor bir yandan... Yani ileri gelenlerin demeçlerinde  "sna n be slk" dediklerini duysak / okusak çok da şaşırmayız. Aynaya baktıklarında çıkan kaşlarını görmeyip dünyanın en güzel kadını olduğunu sanmakla aynı hissiyatı paylaşıyorlar gibi buradan bakınca. Zaten TV ve gazetelerde aynayı onların gözüyle görmemizi başarmışlardı, önüne geçemedikleri tek mecra olan Internet'e de onların gözü ile bakmak zorunda kalacağız. Bu bana "tecavüzden kurtulamıyorsan zevk almaya bak" deyişini hatırlatıyor onların beyni ile düşündüğümde. Kendimi yaşını başını almış, sokakta dindar, yatakta pedofili biriymişim gibi hissettirdi bu düşünce. Eğer Internet'e onların gözü ile bakacaksak, sanırım ileride çocuk pornosu serbest olabilir, porno lobisine mutlu haber!

*3Y: Yolsuzluk, Yasaklamalar, Yoksulluk


Arz ederim!


3 Ocak 2014 Cuma

O Küçük Kız Hala Gülümsüyor... Yalnızca Siz Duymuyorsunuz!

Mobil teknolojileri gençler her zaman daha yoğun kullanmış ve faydasını daha çok görmüştür. Ta ki 1 Ekim 2013’e kadar... TENA tarafından gerçekleştirilen yaşlılara özel sosyal sorumluluk projesinde, mobil ve internet teknolojileri, yaşlılarımızı mutlu etmek ve onlara unutulmaz bir gün yaşatmak için kullanıldı. Dünya Yaşlılar Günü’nde tüm Türkiye’nin sesini huzurevlerindeki yaşlılara ulaştırmak ve onları hatırlamamızı sağlamak için, dünyanın lider yaşlı ve hasta bezi markası TENA tarafından bir interaktif banner kampanyası gerçekleştirildi.

Gün boyunca www.hurriyet.com.tr ‘deki bannerlarda ve www.herzamangenc.com ‘da gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesinde; mobil teknolojinin gücü, internaktif bir video banner ile mutluluğa dönüştürüldü. Sabahtan akşama kadar yayınlanan reklam bannerlarına tıklayanlar, açılan ekrana cep telefonu numarasını girerek, saniyeler içinde çalan telefonlarının diğer ucunda bir huzurevi sakininin sesini duydular ve dünya yaşlılar gününü kutladılar.

Bu sürpriz kutlama kampanyasının iç ısıtan görüntülerini izleyince, kendinizi bir huzurevinde ya da bir aile büyüğünüzü ziyaret yolunda bulmanız kuvvetle muhtemel.


Bu kampanya, bir taraftan huzurevlerindeki yaşlılarımızı 1 Ekim boyunca aldıkları telefonlarla mutlu ederken, diğer taraftan 12 Kasım günü ödül töreni yapılan Mediacat Felis Ödülleri’nde 2 dalda aldıkları yaratıcılık ödülleri ile hayatlarındaki en özel anlardan birini yaşatmış oldu: http://www.herzamangenc.com/11/en-yaratici-dijital-sosyal-sorumluluk-projesi/  

Siz de bu sosyal sorumluluk kampanyasına destek olmak ve huzurevlerini aradığımızda yaşlılarımızın yüzlerinde yaratabileceğimiz mutluluğu etrafınızdaki kişilere anlatmak için kampanya videosunu #bukızıgüldür hashtagi ile paylaşabilirsiniz.

Bir boomads sosyal sorumluluk içeriğidir.