26 Mayıs 2014 Pazartesi

Android Güncellemesi Almayan Telefonunuza Küsmeyin

Çağımızın geyiği "Teknolojiye de yetişilmiyor azizim" lafları biz tüketicilerin karınlarını doyurmuyor, dostlar. Kimimiz maaşından kimimiz harçlığından artırarak, kimimiz de kredi kartı borçları ile hüzünbaz hallere bürünerek edindiğimiz teknolojiye, sırf çok hızlı gelişiyor bahanesi ile en fazla 2 yılda bir para yatırmak zorunda kalıyoruz.

Bizim bu hallere düşüp kederlenmemize tek sebep gereğinden fazla Somatotropin (büyüme hormonu) salgılayan teknoloji değil elbette. Üreticiler her sene yeni bir ürün piyasaya sürmeye o kadar alıştılar ki, eski ürünlere gerektiği desteği vermez oldular. Telefon piyasasında bunların başını da Android işletim sistemli telefonları üretenler geliyor. 

Örneğin ben bir Samsung Galaxy S3 kullanıcısı olarak geçen haftalarda telefonuma Samsung tarafından artık Android güncellemesi gelmeyeceğini öğrendim. Telefonum Android 4.3'te sıkışıp kalmış, firma tarafından da yeni çıkan ürünlerini almaya zorlanan müşteriler arasına itilivermiştim.


Samsung'un hala daha donanımsal olarak güçlü olan bir telefona (Google'ın dediğine göre) eski sürümlerine nazaran daha az RAM kullanan Android 4.4'ü getirmemesi bu telefona sahip herkesi epeyce sinirlendirdi gözlemlediğim kadarıyla. Şirket'in sinirli müşterilerine açıklaması ise Google'ı yalanlayacak derecedeydi; "Samsung Galaxy S3 telefonları (1GB ram'a sahip olanları) Android 4.4'e yetersiz olduğu ve iyi bir performans sağlanamadığı için son güncellemeyi almayacaklar". Fakat asıl sorun ne bizim telefonumuzun yetersiz donanıma sahip olması, ne de Android 4.4'ün telefonlarımızı kasması. Sorunun aslı Samsung'un TouchWiz isimli arayüzü, ki bana kalırsa gelmiş geçmiş en kötü Android arayüzü sıralamasında en önde bayrak sallar.
Cyanogenmod

Uzun lafın kısası, bu haberi alır almaz uzun zamandır incelediğim ROM'lar (Android sürümleri) arasından CyanogenMod'u yüklemeye karar verdim. Bilgisi yetersiz olanlar için bu, telefonla gelen ve firmaların elden geçirerek birkaç değişiklik yaptığı sürümü (Stock Rom) kaldırıp yerine üçüncü parti geliştiricilerin ücretsiz olarak piyasaya sürdükleri sürümleri (Custom Rom) yüklemek anlamına denk geliyor. Yani bir nevi format atarak yeni bir işletim sistemi kurmak.
Stock Rom (Temsili)


Telefonlarda bu işlem biraz bilgi gerektiyor; telefonunuza tam anlamı ile hakim olmanızı sağlayan Root'lama işlemi olsun, telefonunuza uygun sürümü indirip bunu kurmak olsun biraz vakit harcamanıza neden oluyor. Hem gerekli bilgiyi edinmeye, hem de bu işlemleri yapmaya harcanıyor vaktiniz.

CyanogenMod, Nexus ve piyasaya çıkan bazı özel alternatif telefonlarda kullanılan Android'in saf sürümünü telefonlara uyarlanmış ve hatta biraz da güzel özellikler eklenmiş hali gibidir. Öyle ki, özellikle CyanogenMod'a eklenen bazı özellikler zamanla Google tarafınfan saf Android sürümlerine eklenmekte. Neden diğer Custom Rom'lardan değil de CyanogenMod'dan bahsettiğime gelirsek, bunun sebebi çok uzun zamandır bu hizmeti (hizmet diyorum çünkü cidden amme hizmeti yapıyorlar) vermeleri, deneyimli olmaları ve sistemde çıkan prüzleri (bugları) sürekli düzeltmeleri. Bir de yeni sürüm güncellemelerinde çok hızlı bu babalar. Tabii şu an bu amme hizmetini artık bir adım daha ileri taşıdılar ve özellikleri ile ciddi ilgi toplayan OnePlus One isimli telefon da CyanogenMod önyüklü olarak geliyor. OnePlus One o kadar iddialı ki sloganı "2014 FLAGSHIP KILLER" yeni "2014 Amiral Gemisi Katili". Bir nevi nükleer denizaltı olarak görüyorlar kendilerini sanırım.
OnePlus One
CyanogenMod'u "telefonumu tuğlaya çevirmeden yani pert etmeden nasıl yüklerim, çok fazla bilgim yok" diyenlere sadece birkaç tıkla tüm işlemleri yapmalarını sağlayacak bir imkân sunulmakta: CyanogenMod Installer. Biri Windows/Linux/Mac bilgisayarınıza, diğeri de Android telefonunuza olmak üzere iki adet program yüklemeniz ve bir de telefon kablonuz CyanogenMod'u yüklemenize yetiyor. 

Ben Samsung Galaxy S3'lere artık güncelleme gelmeyeceğini duyduğumdan itibaren, yani yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve acayip mutluyum arkadaşlar. Telefonda ciddi hızlanmalar mevcut, dahası Samsung'un hayatımda kullanmadığım ama telefondan da silemediğim gereksiz programlarından kurtuldum ve telefonun işletim sistemine ayrılan o devasa alan artık bana hizmet ediyor. Daha fazla depolama, daha hızlı telefon, daha saf Android bence telefonunuzla ufak edepsiz bir maceraya çıkmaya değer.

Bu işlemi yaparsanız telefonunuz garanti kapsamı dışında kalıyor, bu bir gerçek. Bunu göze almak istemeyenlerin telefonlarına eski Stock Rom'larını geri yükleme imkânı var, bu durumda garantide sorun yaşamazlar. Fakat hem yavaş "eski" telefonundan sıkılıp, hem de garantisi zaten bittiğinden bunu dert etmeyecek dostlar, hiç durmayın.

Samsung'un eski telefonları olan Ace, S2, S3, S3 mini ya da HTC'nin eski telefon modellerinde bu Rom'u yükleyenler, internetteki yorumlarına bakılırsa oldukça memnunlar. Telefonlarında Android'in son sürümünü kullanıyorlar, her ne kadar üreticileri onları yüz üstü bırakmış olsalar da...


Arz ederim!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili fikrinizi beyan etmek için lütfen ilgili alanları doldurunuz.