Çağımızın geyiği "Teknolojiye de yetişilmiyor azizim" lafları biz tüketicilerin karınlarını doyurmuyor, dostlar. Kimimiz maaşından kimimiz harçlığından artırarak, kimimiz de kredi kartı borçları ile hüzünbaz hallere bürünerek edindiğimiz teknolojiye, sırf çok hızlı gelişiyor bahanesi ile en fazla 2 yılda bir para yatırmak zorunda kalıyoruz.
Bizim bu hallere düşüp kederlenmemize tek sebep gereğinden fazla Somatotropin (büyüme hormonu) salgılayan teknoloji değil elbette. Üreticiler her sene yeni bir ürün piyasaya sürmeye o kadar alıştılar ki, eski ürünlere gerektiği desteği vermez oldular. Telefon piyasasında bunların başını da Android işletim sistemli telefonları üretenler geliyor.
Örneğin ben bir Samsung Galaxy S3 kullanıcısı olarak geçen haftalarda telefonuma Samsung tarafından artık Android güncellemesi gelmeyeceğini öğrendim. Telefonum Android 4.3'te sıkışıp kalmış, firma tarafından da yeni çıkan ürünlerini almaya zorlanan müşteriler arasına itilivermiştim.
Samsung'un hala daha donanımsal olarak güçlü olan bir telefona (Google'ın dediğine göre) eski sürümlerine nazaran daha az RAM kullanan Android 4.4'ü getirmemesi bu telefona sahip herkesi epeyce sinirlendirdi gözlemlediğim kadarıyla. Şirket'in sinirli müşterilerine açıklaması ise Google'ı yalanlayacak derecedeydi; "Samsung Galaxy S3 telefonları (1GB ram'a sahip olanları) Android 4.4'e yetersiz olduğu ve iyi bir performans sağlanamadığı için son güncellemeyi almayacaklar". Fakat asıl sorun ne bizim telefonumuzun yetersiz donanıma sahip olması, ne de Android 4.4'ün telefonlarımızı kasması. Sorunun aslı Samsung'un TouchWiz isimli arayüzü, ki bana kalırsa gelmiş geçmiş en kötü Android arayüzü sıralamasında en önde bayrak sallar.
Cyanogenmod |
Uzun lafın kısası, bu haberi alır almaz uzun zamandır incelediğim ROM'lar (Android sürümleri) arasından CyanogenMod'u yüklemeye karar verdim. Bilgisi yetersiz olanlar için bu, telefonla gelen ve firmaların elden geçirerek birkaç değişiklik yaptığı sürümü (Stock Rom) kaldırıp yerine üçüncü parti geliştiricilerin ücretsiz olarak piyasaya sürdükleri sürümleri (Custom Rom) yüklemek anlamına denk geliyor. Yani bir nevi format atarak yeni bir işletim sistemi kurmak.
Stock Rom (Temsili) |