Türk Dilbilgisi tarihine hiç göz atmış mıydınız? Gelin, çağlar (!) boyunca dilimiz nasıl bir mutasyona uğramış bakalım.
Dilimizin en hızlı değişimini "Liseli Çağ"da gözlemliyoruz. Liseli Çağ, özellikle zaman, efor ve sempati merkezindeki gereksinimleri sağlamak adına dildeki değişimlerin olageldiği bir dönemdir. Bu dönemde az önce saydığımız üç önemli değişim unsurundan sempati öne çıkmaktadır ve bununla birlikte "Aklamantığasığar Çağ"daki sessiz yumuşaması mutasyona uğrayarak ve sadeleşerek yerini salt yumuşama kuralına bırakıyor. Eski dilde (Aklamantığasığar dönemde) buna basitçe yavşama diyebiliriz. Örnek verecek olursak:
Özge -> Ösge
Ezgi -> Esgi
Özür -> Ösür
Dil tarihimizin son zamanları eskisine oranla çok daha hızlı geliştiği için Liseli Çağ içinde yaşanan gelişmelere "Pıhtı Çağı" zarfındaki gelişmeler, öncekileri kapsamlılaştırarak (!) eklenegelmiştir. Bu çağın adına Pıhtı denmesinin nedeni, aynı dönemde gelişen tıbbi gelişmelerin ışığında Liseli Beyninin büyük bir pıhtılaşma (Big Clot) sonucu yoktan varolduğu tezine dayandırılmaktadır. Pıhtı Çağı, liselilerin önceki çağda başvurdukları üç gereksinime (zaman, efor, sempati) bir dördüncüsünü ekler: Para.
İletişimin daha önceki çağlarda öngörüldüğü gibi Telepati ile sağlanamayacağının anlaşılmasından (ya da efor prensibine dayalı olarak boş verilmesinden) sonra Liseliler iletişimi eski çağlardaki haliyle, kısa mesaj yoluyla sürdürmeye devam etmişlerdir. Yeni bir iletişim metodunun ortaya çıkmayacağı kesinleştikten (!) sonra dördüncü unsur olan paranın önemi çok daha fazlalaşmış, bu durum efor ve zaman faktörlerini daha belirgin kılarak iletişimde kurulan cümlelerin kısalmasına, hatta cümlelerin yok olup, kısaltılmış kelimelerin iletişimi sağlamasına neden olmuştur. Örnek:
Esgi Ösgdn ösr dlio.
Scma slk knusma!
N kdr slksin o.O
Daha sonra Dilbilgisi Tarihine Saussure'nin veliahtı olarak kabul edilen BeRk Ghürbüs'ün Türk Diline katkıları ile devam edeceğiz. Bilindiği gibi BeRk Ghürbüs'ün eseri, qanqalarının kendisinin ders notlarını "Canm chok SkLdı aq yhaa!" adıyla bir araya getirmeleriyle günümüze ulaşmıştır.
Arz ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Konuyla ilgili fikrinizi beyan etmek için lütfen ilgili alanları doldurunuz.